Nieuws

Filter

Vis van de maand: Sardine

sardien

De sardine (sardina pilchardus) is de grootste onder de kleine vissen. Het is duidelijk te zien aan de zilvergrijze kleur dat hij familie is van de haring.

Sardines danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen. In Portugal, Spanje en Frankrijk wordt veel op sardine gevist, daar worden ze vers gegeten. Ook hier zijn steeds vaker verse sardines (diepgevroren) te koop. Dit matig vette visje is rijk aan omega 3 en heerlijk om te grillen. Maar sardientjes uit blik zijn hier toch het bekendst.

Weetjes

– Sardine is een jong exemplaar; een volwassen sardine wordt pelser genoemd.

– Rond de Middellandse Zee worden sardines veel van de barbecue gegeten. Als je het visvlees met je vingers ‘plukt’ heb je de minste kans op graatjes in je mond. Pluk de sardine boven een stukje brood, dan loopt het vet en dus de smaak op het broodje. Om je vingers bij af te likken zo lekker!

– Sardines uit blik kun je in zijn geheel opeten; de graatjes zijn een goede bron van calcium.

– Sardines zwemmen in scholen en eten vooral plankton. Ze worden doorgaans zo’n 20 centimeter lang en kunnen maar liefst 15 jaar oud worden.

– Als er gevaar dreigt troepen sardines massaal samen. Dit is een instinctief bepaald mechanisme waardoor de kans op overleven groter wordt. Door dit gedragspatroon kunnen scholen van miljoenen visjes ontstaan.